Genomsnittlig lön för tandläkare

För ett litet tag sedan så började det att ila sådär otrevligt i en tand varje gång jag skulle dricka ett glas kallt vatten eller fick för mig att njuta lite granna av livet och äta lite kall glass. Det oundvikliga skedde och jag var tvungen att plocka upp telefonen och ringa till min tandläkare här i Göteborg.

Efter ett besök, en räkning och lite ångest gick det förstås att ordna men statistikintresserad och nyfiken ville jag veta lite mer om tandläkarbranschen. Så vips hamnade jag på scb:s statistikdatabas och lyckas gräva fram lite siffror kring utvecklingen av lönerna för tandläkare. Jag tror att just denna statistik framförallt gäller anställda tandläkare och att alla siffror är uppräknade till heltidslöner även om man inte jobbar heltid.

Här är alltså siffrorna anpassade enligt

  • Med månadslön avses avtalad lön inklusive fasta tillägg och rörliga
  • löner är uppräknade till heltidslöner.
  • Rörliga tillägg saknas helt eller delvis.

Löneutvecklingen har alltså i genomsnitt legat ganska stilla. Det tror jag beror på att många tandläkare är företagare och man tjänar helt enkelt efter hur många kunder per år man kan behandla.

I vilket fall som helst är jag glad, trots ibland ganska rejäla priser, att denna yrkeskategori finns och är såpass vanligt. Det hade varit värre att gå med tandont alltför länge.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *