Statistik över hushållens skulder

hushallens_skulder

Hushållens skulder i förhållande till disponibel inkomst

Sveriges befolkning har de senaste åren, trots statliga försök till minskning, ökat sina skulder. Det är framförallt skuldkvoten i jämförelse med hushällens disponibla belopp som har skjutit i höjden. Många förklarar detta genom att räntan, sedan 1990 – talet i Sverige, har minskat och därmed möjliggjort mer och större lån för privatpersoner.

En faktor som också kan påverka detta är att möjligheten att ta lån (bolån, privatlån, billån, blancolån) har blivit allt enklare då det för många företag är en bra affär att just låna ut pengar enkelt men till en högre ränta.

Hushållens skuldsättning i förhållande till tillgångar

Vad det gäller förhållandet mellan skulder och och tillgångar, framförallt finansiella tillgångar, så har denna inte haft riktigt samma utveckling. Visserligen sker en minskning från och med 1980 till 1990 men sedan dess (20 år) så har detta förhållande legat relativt stilla.

Viktigt att nämna kring detta förhållande är att eftersom skulderna för hushållen ökar så måste de finansiella tillgångarna öka i samma takt som dessa skulder.

Läs mer om relaterade ämnen:

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *